Başa Dön

İPEK YOLU, (ARAPÇA: طريق الحرير: ÇİNCE: 丝绸之路; FARSÇA: جاده ابریشم; RUSÇA: ВЕЛИКИЙ ШЁЛКОВЫЙ ПУТЬ; KIRGIZCA: ZHİBEK ZHOLU) ÇİN'DEN BAŞLAYARAK ANADOLU VE AKDENİZ ARACILIĞIYLA AVRUPA'YA KADAR UZANAN VE DÜNYACA ÜNLÜ TİCARET YOLUDUR.

İPEK YOLU SADECE TÜCCARLARIN DEĞİL, AYNI ZAMANDA DOĞUDAN BATIYA VE BATIDAN DOĞUYA BİLGELERİN, ORDULARIN, FİKİRLERİN, DİNLERİN VE KÜLTÜRLERİN DE YOLU OLMUŞTUR.

MİLATTAN YÜZYILLAR ÖNCE MISIRLILAR, DAHA SONRA DA ROMALILAR, ÇİNLİLERDEN İPEK SATIN ALIRLARDI. ULAŞIM İSE, DAHA SONRA İPEK YOLU ADI VERİLEN GÜZERGAHI İZLEYEN KERVANLARLA SAĞLANIRDI. İPEK ENDÜSTRİSİ, ESKİ ÇAĞLARDAN BERİ BİRÇOK MİLLETİN HAYATINDA ÇOK ÖNEMLİ BİR YER TUTMUŞTUR. UZAK DOĞU'DAN GELEN İPEK VE BAHARAT, BATI DÜNYASI İÇİN, ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE ÖNEMLİ BİR ROL OYNAMIŞTIR. İPEK, AYRICA DOĞU KÜLTÜRÜNÜN BATI TARAFINDAN TANINMASINI DA SAĞLAMIŞTIR.

DOĞU'NUN İPEĞİ İLE BAHARATININ KERVANLARLA BATIYA TAŞINMASI, ÇİN'DEN AVRUPA'YA ULAŞAN TİCARET YOLLARINI OLUŞTURMUŞTUR. ORTA ÇAĞDA, TİCARET KERVANLARI, ŞİMDİKİ ÇİN'İN ŞİAN KENTİNDEN HAREKET EDEREK ÖZBEKİSTAN'IN KAŞGAR KENTİNE GELİRLER, BURADA İKİYE AYRILAN YOLLARDAN İLKİNİ İZLEYEREK AFGANİSTAN OVALARINDAN HAZAR DENİZİ'NE, DİĞERİ İLE DE KARAKURUM DAĞLARI'NI AŞARAK İRAN ÜZERİNDEN ANADOLU'YA ULAŞIRLARDI. ANADOLU'DAN DENİZ YOLU İLE AKDENİZ VE KARADENİZ (TİREBOLU) LİMANLARINDAN VEYA TRAKYA ÜZERİNDEN KARA YOLU İLE AVRUPA'YA GİDERLERDİ.

DOĞUDAN BATIYA DOĞRU GELİŞEN BU TİCARİ HAREKETTE DAHA ÖNCEKİ ÇAĞLARDAN BERİ KULLANILMAKTA OLAN BİR YOL ŞEBEKESİNDEN YARARLANILMIŞTIR. YOĞUN BİR ŞEKİLDE İPEK, PORSELEN, KÂĞIT, BAHARAT VE DEĞERLİ TAŞLARIN TAŞINMASININ YANINDA KITALAR ARASINDAKİ KÜLTÜR ALIŞVERİŞİNE DE İMKÂN SAĞLAYAN BU BİNLERCE KİLOMETRE UZUNLUĞUNDAKİ KERVAN YOLLARI ZAMAN İÇİNDE İPEK YOLU OLARAK ADLANDIRILMIŞTIR. İPEK YOLU ASYA'YI AVRUPA'YA BAĞLAYAN BİR TİCARET YOLU OLMASININ ÖTESİNDE, 2000 YILDAN BERİ BÖLGEDE YAŞAYAN KÜLTÜRLERİN, DİNLERİN, IRKLARIN DA İZLERİNİ TAŞIMAKTA VE OLAĞANÜSTÜ BİR TARİHSEL VE KÜLTÜREL ZENGİNLİK SUNMAKTADIR.

ORTA ASYA TÜRK CUMHURİYETLERİNİN BAĞIMSIZLIKLARINI KAZANMALARINDAN SONRA, İPEK YOLU'NUN HEM BİR TİCARET YOLU, HEM DE TARİHSEL VE KÜLTÜREL DEĞER OLARAK YENİDEN CANLANDIRILMASI GÜNDEME GELMİŞ, BU YOL BOYUNCA İNŞAA EDİLMİŞ VE ARTIK

KULLANILMAYAN YAPILARIN, YENİ İŞLEVLER KAZANDIRILARAK KORUNMALARI VE YAŞATILMALARI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLAMIŞTIR. İPEK YOLU ÇEŞİTLİ TÜRK UYGARLIKLARININ EKONOMİK KAYNAĞI OLMUŞTUR.

KAYNAK : http://tr.wikipedia.org/wiki/İpek_Yolu